НБУ - информирует о порядке обмена документами между Национальным банком и небанковскими финансовыми учреждениями с 1 июля

Как указано на официальном сайте «уже с 1 июля проект "сплит" будет реализован и Национальный банк станет регулятором большей части небанковского финансового сектора. С целью эффективного обмена информацией с участниками рынка Национальный банк Украины как будущий регулятор рынков небанковских финансовых услуг разъясняет особенности документооборота между ним и финансовыми учреждениям. Подробную информацию о Национальном банке (его структуру, вертикали подчинения), взаимодействие регулятора и рынка небанковских финансовых услуг, будут указаны в информационном сборнике, который будет обнародован Национальным банком 1 июля и будет периодически обновляться.

Подання документів до НБУ

Документи небанківських фінансових установ, адресовані Національному банку, можуть подаватися в електронній та паперовій формах.Приймання документів у паперовій формі відбувається через:

  • надсилання засобами поштового зв’язку на адресу: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9;
  • особисту доставку за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 11-б вхід праворуч від центральної будівлі НБУ через арку (спеціальна скринька для приймання документів).

Електронна скринька для централізованого приймання повідомленьЕлектронна скринька Національного банку nbu@bank.gov.ua призначена для централізованого опрацювання електронних документів, електронних копій документів та копій документів від підприємств, установ, організацій, громадян, адресованих НБУ. Типи документів, які приймаються на зазначену скриньку:- електронні документи, підписані кваліфікованим електронним підписом;- електронні копії оригіналів документів у паперовій формі, засвідчені кваліфікованим електронним підписом/печаткою;- копії документів.

Порядок подання звітності до НБУ

Подання показників фінансової звітності та звітних даних відбуватиметься через спеціальний ресурс Національного банку - portal.bank.gov.ua, доступ до якого потребує попередньої реєстрації відповідно до зазначеної форми. Для прискорення реєстрації можна додатково надіслати сканкопію листа про реєстрацію на електронну адресу: zvit@bank.gov.uaВідповідно до Інструкції щодо подання звітності небанківськими фінансовими установами до Національного банку показники фінансової звітності та звітних даних подаватимуться в XML- форматі відповідно до реєстру показників, які були опубліковані на офіційному вебсайті НБУ в розділі «Статистика». Пакети фінансової звітності разом із приміткам, а також пояснювальні записки до звітних даних, що подаються відповідно до законодавства України, передбачено подавати електронною поштою на електронну адресу: zvit@bank.gov.uaПодання звітів у паперовому вигляді здійснюється поштою лише у разі, якщо подання таких звітів передбачено нормативно-правовими актами Нацкомфінпослуг та Держфінпослуг лише в паперовій формі.

Реєстр небанківських фінансових установ

Поточний реєстр небанківських фінансових установ, який ведеться Нацкомфінпослуг в комплексній інформаційній системі (КІС), буде тимчасово недоступний для зовнішніх користувачів на період передавання бази даних від Нацкомфінпослуг та її налаштування в Національному банку.Після завершення процесу міграції даних передані бази даних реєстрів небанківських фінансових установ будуть доступні на вебсайті Національного банку (bank.gov.ua) у розділі "Нагляд". Про відкриття реєстрів буде повідомлено додатково.

Подання документів та комунікація з реєстраційних питань та ліцензування

Всі документи щодо здійснення реєстраційних та ліцензійних дій подаються в паперовій формі. Ми пропонуємо також подавати документи у вигляді електронних копій (PDF) на цифрових носіях (флешка або CD/DVD-диск).Водночас слід враховувати такі особливості:

  • реєстраційна картка і довідка про відсутність у керівників судимості для взяття на облік юридичної особи-лізингодавця, крім запропонованого формату (PDF), подається у форматі DBASE-IV (така вимога діє до моменту скасування відповідного акта Нацкомфінпослуг);
  • інформація про договори перестрахування, укладені зі страховиками (перестраховиками) нерезидентами подається на цифрових носіях (флешка або CD/DVD-диск) у форматі Microsoft Excel;
  • реєстраційна картка для внесення запису до Державного реєстру фінансових установ додатково подається онлайн у електронній формі через комплексну інформаційну систему (КІС). Водночас звертаємо увагу, що тимчасово, до перезапуску роботи КІС, реєстраційні картки в електронній формі прийматися не будуть.

Запити щодо ліцензування та реєстрації небанківських фінансових установ можна оформляти та надсилати через форму зворотного зв’язку, розміщену на вебсайті НБУ в розділі "Нагляд".Усі зміни та нововведення щодо порядку документообігу між Національним банком і учасниками ринку оприлюднюватимуться на вебсайті НБУ та офіційній сторінці НБУ у Facebook.

Джерело інформації: офіційний сайт НБУ  https://bank.gov.ua